
Google SEA of SEO?
De strijd om de toppositie
De eeuwige strijd: Google SEA of SEO?
Het belang van online vindbaarheid is al jaren niet meer weg te denken. In het corona-tijdperk is het nóg duidelijker geworden hoe belangrijk het is om gevonden te worden door jouw (potentiële) klant. Toch blijft het voor veel ondernemers een strijd. Waarop wil je gevonden worden? Hoe pak je dit aan? Google SEA of SEO? Betaald of ‘onbetaald’?
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) lijkt vaak het meest interessant omdat dit ‘gratis’ verkeer genereert. Al zal je in een markt met enige concurrentie tijd en geld moeten investeren om waardevolle organische topposities te bemachtigen.
Zoekmachine adverteren (SEA) lijkt complex en duur. Het bouwen van effectieve campagnes met een doordachte strategie en converterende landingspagina’s blijft uitdagend.
Maar hoe kom je dan wel hoger in Google? Tegenwoordig geloof ik dat het essentieel is om een Google specialist met aandacht voor jouw bedrijf en situatie de perfecte mix te laten samenstellen. Een specialist kan overwegen en bepalen wanneer je SEA of SEO in moet zetten op basis van belangrijke factoren zoals potentieel rendement en concurrentieniveau.
Meer weten over hoe DigitalDriven je hierbij kan ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op!
Is het inzetten van SEA en SEO nog steeds interessant?
Deze vraag krijg ik regelmatig. Begrijpelijk, omdat er wordt gedacht dat “iedereen het al jaren doet” en topposities een stuk moeilijker te bemachtigen zijn dan vroeger. Desalniettemin geloof ik dat voor veel bedrijven zowel SEA als SEO nog steeds behoren tot de meest kansrijke marketingactiviteiten.
In een tijd waar iedereen continu overspoeld wordt met (vaak ongewenste) marketinguitingen, biedt Google de mogelijkheid om jouw producten of diensten aan te bieden wanneer iemand er zelf met intrinsieke motivatie naar zoekt.
Een potentiële klant is met intrinsieke motivatie op zoek naar wat jij aanbiedt. Als jij ervoor zorgt dat jouw advertentie, de achterliggende landingspagina en je aanbod relevant en aantrekkelijk is, help je diegene door een behoefte te vervullen.
Of het inzetten van SEA of SEO kostentechnisch interessant is kun je berekenen. Binnen Google Ads kun je bijvoorbeeld bepalen wat een aankoop of een lead waard is en een conversiewaarde vaststellen. Vervolgens kijk je naar de ROAS (Return on Ad Spend) van je campagne om winstgevendheid te bepalen.

Wat kost Google SEA of SEO?
De vraag die waarschijnlijk als eerste in je opkomt: de kosten. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren; de verhouding tussen SEA en SEO, de kwaliteit van de campagnes en de achterliggende website, het concurrentieniveau en biedstrategieën.
De kosten van SEA
Zo wordt je betaalde positie in Google bepaald aan de hand van een kwaliteitsscore * je kosten-per-click bod. Je kwaliteitsscore wordt bepaald aan de hand van de relevantie van je advertentie, de ervaring van de bezoeker op je website en het verwachte doorklikpercentage (CTR). Hoeveel je betaalt per click is dus afhankelijk van de kwaliteit van je website en campagnes.
De kosten van SEO
Wat SEO betreft zijn de kosten afhankelijk van op welke zoektermen je gevonden wil worden en het concurrentieniveau op de beoogde zoektermen. Het is daarom meestal verstandig om voor ‘long-tail’ zoektermen te gaan, waarbij expertise nodig is om inzicht te krijgen in welke zoektermen voor jou het meest interessant zijn.

3 voor- en nadelen van Google SEA
Voordeel 1: direct een hoge positie in Google
Door te adverteren op Google kun je direct een hoge positie bemachtigen. Als je vandaag een campagne creëert, sta je vandaag nog tussen de zoekresultaten. Daarentegen is het opbouwen van organisch verkeer door middel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) in de meeste gevallen een langdurig proces.
Voordeel 2: de meest relevante bezoekers
Mits je campagnes gebouwd zijn door iemand met expertise en aandacht voor jouw bedrijf en klant, haal je de meest relevante bezoekers binnen.
Zo zou je als schoenenwinkel bijvoorbeeld een advertentie kunnen tonen bij zeer specifieke zoekopdrachten zoals ‘witte dames sneakers met panterprint’.
Als jij je advertentie en landingspagina inricht op deze specifieke productgroep, zorg je ervoor dat de bezoeker direct vindt wat hij of zij zoekt.
Voordeel 3: bezoekers met intrinsieke motivatie
Met de meeste vormen van betaald adverteren benader je iemand met een boodschap over jouw product en dienst. Wat uniek is aan adverteren op Google, is dat mensen met een bepaalde behoefte en intrinsieke motivatie om deze behoefte te vervullen zoeken naar oplossingen.
Door advertenties en landingspagina’s te creëren welke deze behoefte vervullen, lever je de bezoeker een dienst. Met kwalitatieve campagnes val je dus niemand lastig; je helpt mensen door te bieden waar ze naar zoeken.

Nadeel 1: je positie verdwijnt bij het stopzetten van campagnes
Zodra je je campagnes stopzet ben je ook je posities in Google kwijt. Waarbij je met zoekmachineoptimalisatie (SEO) ‘blijvende’ posities kunt bemachtigen.
Nadeel 2: complexiteit
Het creëren van een campagne en advertenties is relatief eenvoudig, maar de kwaliteit van je campagnes is erg afhankelijk van de expertise van diegene die ze bouwt. Daarbij is aandacht voor jouw onderneming uiterst belangrijk.
Bij het ontwikkelen van campagnes moet het gehele plaatje kloppen. Op welke zoektermen wil je wel en niet gevonden worden? Wat zijn jouw meest unieke en winstgevende producten of diensten? Welke USP’s bied jij ten opzichte van concurrentie? Is er nagedacht over de ‘salesfunnel’ van advertenties tot landingspagina’s en conversies?
Allerlei vragen welke een marketeer moet stellen om kwalitatieve campagnes te bouwen. Wees dan ook zorgvuldig bij het uitkiezen van een partij bij het uitbesteden van Google Ads.
Nadeel 3: kosten deels afhankelijk van concurrentieniveau
Begeef je je in een markt met veel concurrenten welke adverteren op de zoekwoorden waar ook jij op gevonden wil worden? Dan betaal je hogere kosten-per-click.
Dat is natuurlijk vervelend, maar met een grondige zoekwoordanalyse is het vrijwel altijd mogelijk om zoekwoordcombinaties te vinden waarop minder geadverteerd wordt.
3 voor- en nadelen van Google SEO
Voordeel 1: organisch bereik
Is het je gelukt om organisch een hoge positie te bereiken? Dan genereer je onbetaald verkeer naar jouw website. Hiermee kan het inzetten van Google SEO enorm interessant zijn met een hoog rendement.
Voordeel 2: blijvende posities
Zo lang je je organische posities onderhoudt kun je veelal langdurig profiteren van het organische verkeer. Bij het uitschakelen van SEA advertenties ben je je posities direct kwijt.
Voordeel 3: je wordt niet beperkt door budget
Zodra je een hoge organische positie bereikt wordt jouw pagina getoond als resultaat aan iedere zoeker. Je wordt dus niet gelimiteerd door een budget.

Nadeel 1: tijdrovend
Het bemachtigen van waardevolle organische topposities in Google is vaak tijdrovend. Om bovenaan te komen moet jouw pagina het beste resultaat zijn, welke het meest relevant is voor de zoekopdracht. Het creëren van kwalitatieve content en het naleven van belangrijke SEO principes kan een complex proces zijn.
Nadeel 2: vereist altijd aandacht
Waar ik net aangaf dat ‘blijvende posities’ een voordeel zijn van SEO, is het belangrijk om te weten dat deze posities altijd gewaarborgd moeten worden. In vrijwel iedere markt zul je ervaren dat concurrenten er alles aan doen om jouw posities te bemachtigen. Daarom is het belangrijk om te allen tijde je posities in het oog te houden en de kwaliteit van je content te blijven verbeteren.
Nadeel 3: langdurig proces
Realistisch gezien duurt het meestal drie tot zes maanden voordat je beoogde posities kunt halen. Dat betekent dat je veel geduld nodig hebt, waarbij je met SEA dezelfde dag nog bovenaan kunt staan.
3 tips voor een sterke online vindbaarheid
Tip 1: ontwerp converterende ladingspagina’s (SEA & SEO)
Uit ervaring weet ik dat Google Ads veelal wordt ingezet met als algemeen doel verkeer te genereren voor een website. Dit terwijl het doel zou moeten zijn om een product of dienst te bieden welke aansluit op de zoekopdracht.
Als een potentiële klant besluit om op jouw advertentie te klikken, maar niet binnen een aantal seconden vindt waar hij of zij naar zoekt, zal diegene de pagina verlaten om andere zoekresultaten te bekijken. Daarom dienen jouw landingspagina’s aan te sluiten op behoeften om bezoekers vervolgens te ‘triggeren‘ om actie te ondernemen.
Tip 2: Houd advertenties simpel (SEA)
Bij het uitvoeren van een zoekopdracht wordt er gemiddeld binnen drie seconden een keuze gemaakt uit de zoekresultaten. Het is daarom erg belangrijk om simpele en relevante woorden die iedereen begrijpt te gebruiken in je advertentie.
Laat Google bijvoorbeeld dynamisch de exacte zoekopdracht verwerken in je advertentie. Heb je een kledingwinkel? Neem dan bijvoorbeeld ‘Gratis verzenden & retourneren’ mee (mits je dit aanbiedt). Een advertentie hoort te bestaan uit de zoekopdracht en relevante USP’s.
Tip 3: besteed veel aandacht aan uitsluitingszoekwoorden (SEA)
Met uitsluitingszoekwoorden geef je aan bij welke zoekwoorden je niet gevonden wil worden. Dit zorgt ervoor dat je geen bezoekers op je website krijgt die zoeken naar iets wat je niet aanbiedt. Ook zorgt dit er dus voor dat je budget zoveel mogelijk besteed wordt aan de relevante zoekwoorden waarop jij juist wel gevonden wil worden.
Conclusie
Bepaal samen met een Google specialist de juiste mix van SEA en SEO op basis van jouw situatie. Meer weten over hoe je jouw online vindbaarheid kunt verbeteren? Doe de gratis SEA/SEO check!
Doe een gratis SEA/SEO check
Vrijblijvend advies voor digitale groei
Geef jouw bedrijf een digitale boost
Neem vrijblijvend contact op om jouw digitale kansen te ontdekken
